top of page

Enneagrammet
Hvad er Enneagrammet?Enneagrammet er en old gammel visdom, der arbejder med menneskets personlighed.


Der er 9 typer


  1. Reformatoren

  2. Hjælperen

  3. Udretteren

  4. Romantikeren

  5. Iagttageren

  6. Loyalisten

  7. Eventyren

  8. Udfordreren

  9. Fredsskaberen


Hele idéen i Enneagrammet er, at alle mennesker har en grundlæggende frygt.


Her taler jeg ikke om at være bange for mørke eller edderkopper, men en personlig og følelsesmæssig frygt.


Når vi mennesker er bange for noget, så vil vi gøre alt for at komme væk fra det, det er basis menneskelig natur. Derfor kan vi hurtigt spænde ben for os selv, når vi forsøger at komme væk fra vores grundlæggende frygt. Specielt hvis vi ikke er bevidste om hvad vi laver.


Ved at finde vores egen største frygt, kan vi også finde vores største behov. Det behov, der når det er opfyldt, gør livet værd at leve og når det ikke er, får os til at visne langsomt.


Typerne er delt op i 3 triader.


3 kropstyper


3 hjertetyper


3 hovedetyper


Vi som mennesker indeholder alt! Fordi vi er hele mennesker! Derfor har vi både krop, hjerte og hovede med os når vi går ud i verden, men vi har dog en, der er mere dominerende end andre.


Alle typerne har en vinge, dvs. at en af de typer, der bor ved siden af dem har større indflydelse end andre. Ex. Jeg er 7’er med 6’er vinge, men man kan også være 7’er med 8’er vinge.


Der er rigtig mange andre facetter i Enneagrammet og det jeg deler her, er absolut basis viden. Hvis du gerne vil dykke dybere, skal du være velkommen til at kontakte mig for referencer og gode fifs til bøger, coaches, foredragsholdere mm.


Hvad er min baggrund for at skrive og vidergive denne visdom?


Jeg har studeret Enneagrammet i 12 år, både på kurser og hjemme i mit eget lille “bibliotek”.


Jeg har brugt det på mine arbejdspladser og i mine personlige relationer.


Jeg har kort fortalt brugt de sidste 12 år på at undersøge, hvordan Enneagrammet fungerer i verden, imellem mennesker og for mig personlig.Så lad os komme igang
Kropstyper 8-9-1


Typerne 8,9 og 1 har alle det tilfælles at de bor i kroppen. De er dybt forankret i deres mavefornemmelse og deres instinkter. De tager beslutninger fra maven og har en stor kropslig intelligens. De har på hver deres måde udfordringer med agression og undertrykkelse.


Det vigtigste for dem er kontrol over selvet, som de søger på hver deres individuelle måde. Det er vigtigt for kropstyper at have grænser mellem selvet og verden omkring dem.

Pilene på billedet indikerer, hvordan de arbejder med dem.


Type 8 håndterer agressionen og grænsesætningen ved at reagerer det ud i (og nogen gange mod) verden.


Type 1 håndterer agressionen og grænsesætningen ved at undertrykke den og vende den indad mod deres egen væren.


Type 9 håndterer agression og grænsesætning ved at benægte dens eksistens og beskytte deres indre fred.


Kropstyper er efter min mening utrolig lækre, varme, intense, stærke og sårbare mennesker, der virkelig kan rykke ved din verden og skabe plads du ikke anede du havde brug for.T Y P E 8

Handlekraftig

Stærk

Dominerende

Kærlig


Type 8 har en grundlæggenede frygt om at blive kontrolleret af andre mennesker og situationer. Deres grunlæggende behov er at kunne bestemme over dem selv og sørge for, at de selv er trygge.

Hvis du sidder som type 8 og læser det næste jeg skriver vil du måske føle lidt modstand. Det er helt okay


Forestil dig en stor tank (sådan en man tager med i krig). Forestil dig så, at den peger direkte mod dig og lige om lidt skyder den alt hvad den har lige i hovedet på dig! Du tager en dyb indånding og forbereder dig på det værste. Pludselig bliver du ramt af noget meget blødt. Du kigger efter og ser, at det eneste den store farlige tank skyder med, er skumfiduser.


Type 8 kan være meget grænseoverskridende. De kan være meget voldsomme og skubbe til andre mennesker, både mentalt og fysisk. Deres årsag er, at det de gemmer inde bagved facaden er så blødt, fint og følsomt, at de tror de bliver nødt til at forsvare det med alt de har, for ellers frygter de, at andre mennesker vil kontrollere eller udnytte dem. Når type 8 er i en god udvikling er de så utrolig kærlige. De er varme og rare. De handler kraftfuldt ud fra deres indre styrke og ikke deres frygt.


En god ting at huske på, hvis du har en 8’er i dit liv, enten som kollega eller en tæt relation er, at de bare gerne vil elskes igennem deres hårde ydre. Hvis du kæmper med dem, giver du dem endnu større årsag til at skrue bissen på. Prøv at mød dem med forståelse og kærlighed, se hvad der sker.T Y P E 9

Beroligende

Stædig

Fredsskabende

Mæglende


Type 9 har en grunlæggende frygt for adskillelse. Adskillelse fra andre mennesker. Adskillelse fra universet. Deres grundlæggende behov er, at opretholde fred i deres eget sind og imellem mennesker omkring dem.


Paradoksalt nok, taget i betragtning af, at typens grundlæggende frygt er adskillelse, sker det tit for typen, at de adskiller sig fra dem selv. Dette gør de, da de ikke ønsker at hævde sig over andre mennesker, ved at være for bevidste/iscenesættende omkring dem selv. Dette kommer til udtryk ved, at de er EKSTREMT støttende overfor andre mennesker. Så meget at de selv forsvinder eller metaforisk set, smelter sammen med et andet individ. Fx forsvinder ind i et ægteskab eller anden nær relation, som de kan hengive dem til.


Type 9 er en kropstype, men fordi vores krop engang imellem viser os ting, der kan skabe konflikter eller adskillelse, kan de have en tendens til at undertrykke deres naturlige instinkter og forbindelse til kroppen.

Når type 9 er i en god udvikling forstår de at deres tilstedeværelse i verden har værdi. At de gerne må fylde og “vise sig”. At det skaber værdi for verden og andre mennesker, når de lader deres lys skinne. De begynder at acceptere deres grundlæggende vrede (som alle kropstyperne har) og lade den leve i dem, som en god og kærlig ven. Igennem denne accept finder de, på den smukkeste vis, den ro som de søger og så inderligt gerne vil leve i.


Hvis du har en 9’er i dit liv og gerne vil have en god hjerte-til-hjerte snak, så prøv at tage dem med i skoven, eller til vandet. (Dette gælder sådan set for alle kropstyper) Når de kommer i kontakt med moder natur har de nemmere ved at mærke ind i deres medfødte instinkter og kerne.T Y P E 1

Perfektionistisk

Skarp

Reformator

Korrekt


Type 1 har en grundlæggende frygt for at være et ondt menneske. Deres grundlæggende behov er derfor at være et godt menneske og det skal forståes som et menneske, der er gør det rigtige, har styr på sine ting og er har integritet.

Har du nogensinde mødt et menneske, der var så korrekt, at du fik lyst til at gå over og lægge avisen på hovedet af dem, hælde kaffen ud over dem eller kilde dem til de græd af grin? Så er det meget sandsynligt, at du har siddet overfor en type 1. De har en slem tendens til at være meget kontrolleret i alt, hvad de gør. Nogle sætter sågar munden “på plads”, når de er færdige med at tale!


Type 1 er udfordret på at være en kropstype. For vores krop er alt andet end hvad type 1 ser som perfekt. Den kan lugte, prutte, bøvse og gøre alt muligt andet “ukorrekt” OG så er det der de mærker deres vrede, hvilket er yderst udfordrende, for når de handler vreden ud, er de ikke de gode mennesker, det er så vigtigt for dem at være (dette er selvfølgelig kun deres egen overbevisning) Derfor kan de have en tendens til at undertrykke deres vrede og istedet sive dem ud mellem ribbenene, som små spydige bemærkninger.


Type 1 har en meget stærk retfærdighedssans og når de er højt i tilstand og i god udvikling, så kan de ændre verden! De lærer samtidig at verden ikke er sort og hvid. At de kan have det godt ved at lege rundt i nuancerne og slå håret lidt ud engang imellem. Hvis du har en type 1 i dit liv og du engang imellem føler dig dømt eller stemplet i en negativ retning, så husk på, at de dømmer dem selv 100 gange hårdere (mindst)! Find det sted i dig selv, hvor du kan se igennem deres dømmende forsvars ydre og giv dem et kram og lidt kærlighed <3Hjertetyper 2-3-4Typerne 2, 3 og 4 har alle det tilfælles, at de går med hjertet først.

De har det tilfælles, at de frygter ikke at være i kontakt med deres hjerte og ikke at blive elsket for deres sande selv. Frygten for dette kan blive så stor, at de skaber en falsk identitet, som de viser til omverden, for hvis den ikke bliver elsket, er hjertesorgen knap så stor. Dog stadig stor nok.


Hjertetyperne fungerer som kropstyperne i forhold til, hvilken vej de sender deres energi. I denne triade handler det om, hvordan de opretholder den identitet de har skabt.


Type 2 sender energien ud. De søger positive reaktioner og bekræftigelse af deres værd hos andre mennesker, derfor har de også en tendens til at gøre dem selv uundværlige.


Type 4 går den modsatte vej. Alt deres energi er rettet indad for at opretholde deres overbevisning om, at de er anderledes end alle andre. De kan have entendens til at leve i offerrolle og derigennem få opmærksomhed på deres skabte identitet.


Type 3 ligger i midten (som type 9 i kropstriaden) De retter både deres energi udad og indad. De har en tendens til at skabe en ideal personlighed og forsøger at opretholde den igennem imponerende bedrifter og derigennem modtage bekræftigelse.


Hjerte triaden er efter min mening helt vidunderlig. De er givende, kærlige og altomfavnende mennesker, der virkelig kan invitere dig til at gå dybere ind i dig selv og finde smukke gemte steder, du ikke anede eksisterede <3T Y P E 2

Kærlig

Social

Pleasende

Værdifuld


Type 2 har en grundlæggende frygt for at være elsket og uønsket, derfor er deres basale behov at være elsket og behøvet.

Den følelse af kærlighed, varme og omsorg de føler, når de hjælper andre, er som ingen anden og får dem til at føle sig værdifulde.


Type 2 kan have en tendens til at involvere sig for meget i andre menneskers liv. Hvis de ikke har det godt, kan de have tendens til at ofre sig og hælde til den martyriske side. Dette gør de når frygten for at være værdiløs kommer i spil. Type 2 har en underlæggende overbevisning om, at de, i sig selv, ikke er værdifulde. Derfor bliver de nødt til at gøre og være bestemte ting for andre mennesker, for at være værdige til kærlighed.


De fleste 2’ere kan kende metaforen om at have “en lille sort bog”. Her i skrive de alle de tjenester ned de har gjort dig, stort som småt. Hvis de en dag føler, at de bliver taget for givet eller ikke har fået noget retur længe, ja så hiver de den lille sorte bog frem og kaster eksempler i hovedet på dig, for at understrege, hvor meget de gør for dig!


Når type 2 er et godt sted, er de de mest kærlige, generøse, venlige og omsorgsfulde mennesker. De forstår at deres værdi ikke afhænger af deres gavmildhed og derfor kan de give og dele ud af deres kærlighed fra et ægte og oprigtigt sted <3T Y P E 3

Kompetencefuld

Netværksskabende

Rollemodel

Imagebevidst


Type 3 har en grundlæggende frygt for, ikke at have værdi, ud over det de kan skabe og præstere. Det skal forståes på følgende måde;

“Jeg er ikke værd at elske, bare for at være mig. Jeg er i mig selv ikke værdig til kærlighed”

Det vil sige, at deres basale behov naturligvis er at føle sig værdsat for dem de er og ønsket af deres omgivelser.


Alle typerne har brug for opmærksomhed, på hver deres måde og af hver deres årsag. Type 3 har brug for opmærksomheden for at føle sig værdifulde. Derfor har de en tendens til at arbejde hårdt og have et meget imponerende CV. De har også en tendens til at aflevere dette Cv sammen med deres navn, når de præsenterer dem selv;

“Hej, navner er Torben hansen, ingeniør.”


Type 3 har en tendens til at tilpasse sig andre menneskers behov og ønsker i forhold til, hvad de skal bruge deres liv på, derfor kommer de tit meget langt væk fra, hvad de egentlig selv brænder for, fordi behovet for at skabe værdi for andre, har været altoverskyggende.


De er ikke kendt for at være en “følende type”, fordi de i mange tilfælde har lagt låg på deres følelser for at følge deres vej mod succes. Ikke desto mindre banker der et meget stort hjerte og et hav af følelser i dem og det er når de kommer i kontakt med dem, at de virkelig skinner. Når de begynder at mærke deres egen sandhed, deres egen mission og begynder at forstå på et dybt og kærligt plan, at de er nok. De er mere end nok. De er værdige til kærlighed præcis som de er.T Y P E 4

Kunstnerisk

Romantisk

Temperamentfuld

Melankolsk


Type 4 har en grundlæggende frygt for at være uden personlig betydning, altså at være ligesom alle andre. Deres basale behov er at finde og skabe dem selv ud fra deres egen oplevelse af selvet. Ud fra deres egen indre verden.


Type 4 er udfordret på, at andre mennesker ikke forstår de komplekse væsner de er. De sætter en ære i at være kæmpende og lidende, men misunder i hemmelighed den lethed, de ser bo i andre mennesker. På trods af deres egenrådighed, bryder de sig ikke om at være alene, de længes efter dybe relationer, der ser dem for det unikke menneske de er.


Type 4 kan have en tendens til at være meget mørke og tunge i deres energi, fordi de tit hænger fast i fortiden. De går, modsat type 2, indad med alle deres følelser og har et utroligt rigt og smukt indre liv. De er eminent gode til at udtrykke sig kunstnerisk og har en evne til at sætte ord på følelser andre typer sket ikke anede de havde og hvertfald aldrig har formået at sige højt og de gør det med en ynde, der kan tryllebinde folk omkring dem.Hovedtyper 5-6-7


Typerne 5, 6 og 7 har alle det til fælles, at deres verden udgår fra deres mentale formåen. Det skal forståes således, at de alle sætter deres lid til deres fornuft og rationelle tankegang.

Alle tre typer har tema på angst og usikkerhed. De er styret af tanken om fremtiden, som også er der hvor angst bor. Angst for det vi ikke ved, hvad er og hvordan bliver. Disse typer er generelt set ret langt væk fra nuet og den ro der bor i at være tilstede i tillid. Der er altid “støj på linjen”


Type 5 går indad med deres energi og tanker. Isolerer sig og gør deres personlige behov så små som overhovedet muligt, til de er overbevist om, at de er stærke og sikre nok til at kunne møde omverden, med den viden, der skal til for at føle sig tryg.


Type 7 går udad med deres energi. Det kan godt være svært at se, at type 7 skulle frygte fremtiden fordi de virker udadtil frygtløse. De er ikke bange for omverden som type 5, derimod er de bange for deres indre verden og derfor flygter de deres energi ud i aktiviteter og holde deres bevidsthed beskæftiget.


Type 6 går både ind- og udad (som type 9 og 3 ). De starter for det meste ud med at handle som type 7, men kan derefter blive bange for at begå fejl og kaster så dem selv indad som type 5. Der kan de blive skræmt af de følelser der bliver afdækket når de er stille, hvilket får dem tilbage i type 7 land.


Mentale typer er intelligente, humoristiske og kærlige. De vil uden tvivl udfordre dig og få dig til at anskue livet fra en ny vinkel.T Y P E 5

Tænksom

Observerende

Intelligent

Eneboer


Type 5 har en grundlægende frygt for at være udygtig og hjælpeløs. Deres basale ønske er at være kompetent og dygtig. Andre typer vil for det meste opfatte type 5 som vildt klog! Eksperter på områder, som mange mennesker ikke rigtig ved så meget om.


Type 5 er vildt interesseret i at vide, hvorfor ting fungerer som de gør. De stille næsten altid spørgsmålstegn ved alting. For at skabe større viden i deres vidensbank. Dog lærer de med tiden, at jo mere de ved, jo mere er der hele tiden at lære. Typens store behov for viden bunder i en stor manglende tillid til deres evne til at fungere i verden.


Type 5 kan have en tendens til at trække sig fra personlige realtioner og praktiske gøremål, til fordel for deres forskning. Des mere de ved, des større er deres selvtillid. problemer kan bare være, at de aldrig rigtig føler de ved nok og derfor ikke kommer ud over stepperne med alt deres vidunderlige viden. Når type 5 har det godt forstår de at integrere konceptet, at de sagtens kan forfølge deres vidensbegærlighed, opretholde kærlige realtioner og føre et velfungerende liv, uden at det ene tager fra det andet, men tvært imod bidrager.T Y P E 6

Tryghedsskabende

Mistænksom

Tvivlende

Loyal


Type 6 har en grundlæggende frygt for ikke at kunne klare livet på egen hånd. Deres basale behov er at være sikker og støttet i livet.

Hvis du har en type 6 i dit liv, har du en ven for livet. Eller hvertfald til du beder dem gå. De er utrolig loyale af natur. Ikke kun overfor andre mennesker men principper, idéer og overbevisninger.


Type 6 er meget bevidst om, at de er frygtsomme. Derfor bruger de meget energi på at skabe sig et sikkerhedsnet, der gør at de kan slappe mere af. Det kan være i form af forhold, arbejdspladser med god pension, gode (og mange) forsikringer mm.


Type 6 er både og. De kan hele tiden se tingene fra begge sider og hopper imellem dem som en hoppebold. De kan være udfordret på at tage en beslutning af frygt for at vælge forkert, netop fordi de kan tænke sig frem til udfald, der har plusser og minusser på begge sider. Når type 6 er i en god udvikling, lærer de at stole på deres viden og når de tager en beslutning så finder de tryghed i tilliden til, at alt er som det skal være og de i sig selv har det, der skal til for at klare den pågældende situation.T Y P E 7

Spontan

Glad

Begærlig

Travl


Type syv har en grundlæggende frygt for at være fanget i følelsesmæssig smerte. Deres grundlæggende behov er at være glad og opfyldt. Type 7 er af natur utrolig nysgerrige og lærenemme. De formår at kunne mange ting og vide lidt om meget, hvilket giver andre mennesker et indtryk af, at de har styr på tingene.


Type 7 har en stor evne til at prøve sig frem i livet og største delen af tiden lykkedes. Når de ikke lykkedes ses det sjældent, fordi de så hurtigt er videre til det næste. De har en tendens til overforbrug på alle planer. Forhold, mad, penge mm. Fordi de hele tiden er på vej mod det næste “fix” af glæde, er det en livslang læringsproces for dem at stoppe op og nyder nuet.


De lever livet på overfladen, for at undgå følelsen af smerte og at være fastholdt i en situation uden en dør med et exit skilt over. Når type 7 er et godt sted, forstår de, at vejen til ægte glæde går igennem smerte og, at de hårde følelser ikke er noget de dør af, men tvært imod noget, der hjælper dem til at leve et helstøbt liv, med alt hvad der dertil hører.20 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page